Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /var/www/vhosts/jaarverslag.texelsmuseum.nl/httpdocs/2019/wp-content/themes/jaarverslag/functions.php on line 3
1.1 Ecomare - Jaarverslag Texels Museum 2019

1.1 Ecomare

1.1 Ecomare

1.1 Ecomare

Al vanaf 1930 is Ecomare actief als Texels Natuurhistorisch Museum. In 1952 wordt hier een opvang voor zeehonden aan toegevoegd. Nu, bijna 70 jaar later, is Ecomare uitgegroeid tot het grootste centrum voor natuurinformatie van de Wadden dat jaarlijks meer dan 265.000 bezoekers trekt.

Visie
In de komende jaren wil Ecomare bezoekers enthousiast maken voor de fascinerende natuur en hun persoonlijke betrokkenheid daarmee vergroten, zonder een belerend vingertje. Na een museumbezoek of deelname aan een buitenexcursie is de kennis over dieren, planten, kust en zee vergroot. Ook begrijpen bezoekers de complexiteit en bedreigingen van het ecosysteem en zijn zij gesterkt in het idee dat er mogelijke oplossingen zijn voor de gesignaleerde problemen. Door mens en natuur dichterbij elkaar te brengen wil Ecomare bijdragen aan de groeiende bewustwording in de samenleving. Alles wat Ecomare doet komt voort uit een overtuiging dat het van groot belang is dat we verantwoordelijk omgaan met de natuur. Natuurbehoud en dierenwelzijn staan hierin centraal. Ecomare is altijd terughoudend in de opvang geweest en zal dat blijven.

Totaalverhaal
Ecomare werkt met een unieke combinatie van een museale collectie, een tijdelijke en permanente dierenopvang, tentoonstellingen en presentaties en educatieve programmering op een unieke plek; midden in het nationaal park ‘Duinen van Texel’. De levende dieren, het natuurlijke erfgoed en de museale vertelling moeten inhoudelijk sterker met elkaar worden verbonden. Hierdoor worden de complexiteit en schoonheid van de natuur, de onderlinge relatie tussen dieren en planten in zee en invloeden daarop van buitenaf zichtbaar. De gevolgen van vervuiling of verstoring door menselijke handelen krijgen een sterker accent. In de informatievoorziening zal er aandacht zijn voor wat mensen zelf kunnen doen (of laten) om de natuur te behouden. De publieksbegeleiding door dierverzorgers en educatief medewerkers is cruciaal om de boodschap op een persoonlijke en inspirerende manier over te brengen; zowel binnen als buiten Ecomare.

“Ecomare wil zo veel mogelijk mensen de schoonheid, (inter)nationale uniciteit en kwetsbaarheid laten ervaren van de natuur op Texel en omringende Wadden- en Noordzee.”