1.2 Museum Kaap Skil

1.2 Museum Kaap Skil

1.2 Museum Kaap Skil

Museum Kaap Skil is uitgegroeid tot een museum met een topcollectie, en belicht daarmee het mondiale verhaal van Texel als middelpunt in de wereldzeeën. Echte objecten, verhalen en de plek vormen daarbij altijd het uitgangspunt.

Het museum ligt op een bijzondere plek met een rijke geschiedenis. Langs de dijk van Oudeschild lag de Reede van Texel, een internationaal handelsknooppunt dat Nederland eeuwenlang met de wereld verbond. De schepen vervoerden internationale lading de wereld over of kwamen terug met bulkgoederen of luxe waar. Hoewel Amsterdam als de stapelmarkt van Europa het financiële centrum vormde, was Texel het logistieke hart. Hier werd geladen en gelost, werden schepen bevoorraad met Texels water, en lagen de vloten veilig in de luwte, wachtend op de goede wind. Eeuwenlang was Texel het baken dat voor handelaren, soldaten, vissers en avonturiers, het begin of einde van hun reis inluidde.

Vier eeuwen lang vervulde de Reede van Texel deze rol als de poort naar de wereld. De Franse Tijd, toen de Nederlandse handel bijna stil kwam te liggen, betekende het einde van de Reede. Hoewel de economie na 1815 weer op gang kwam, bleek Texel niet meer de oude rol op zich te nemen. Met de opening van het Noordhollandsch Kanaal in 1824 was een snellere route naar Amsterdam gevonden. Toch bleef het eiland omringd door de wereldzeeën en bleven verhalen uit de hele wereld naar Texel komen. 

Kernverhaal
We zullen dit verhaal de komende jaren omarmen als kernverhaal. De focus is de wereld. Anders gezegd: je kijkt naar de zee, het eiland ligt achter je, de wereld voor je. En uiteindelijk komt de wereld weer terug naar het eiland. Het eilandverhaal wordt de raamvertelling, van waaruit het wereldverhaal verteld wordt.

“Bezoekers ontdekken dat Oudeschild in de Gouden Eeuw de belangrijkste ankerplaats ter wereld was.”