Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /var/www/vhosts/jaarverslag.texelsmuseum.nl/httpdocs/2017/wp-content/themes/jaarverslag/functions.php on line 3
1.2 Kaap Skil - Jaarverslag Texels Museum 2017

1.2 Kaap Skil

1.2 Kaap Skil

1.2 Kaap Skil

Museum Kaap Skil is gevestigd vlak bij de haven van Oudeschild. Het fraai vormgegeven entreegebouw – winnaar van internationale museumprijzen – toont mondiaal interessante vondsten uit wrakken die rondom Texel op de zeebodem liggen. Daarnaast heeft het museum een grote maquette van de Reede van Texel, een openluchtmuseum, een molen en exposities over onderwaterarcheologie, de Gouden Eeuw, strandvondsten en visserij.

Doelstellingen:

  • Expositie en informatie. Bezoekers ontdekken dat Oudeschild in de Gouden Eeuw de belangrijkste ankerplaats ter wereld was. Ook informeert het museum over de scheepvaart, visserij, het leven in het vissersdorp Oudeschild in vroeger tijden, het werk van jutters, wrakduikers en ambachtslieden. Dit wordt gedaan door middel van exposities, het vertonen van ambachten en het vertellen van verhalen in het museum. De website, social media en persberichten ondersteunen de boodschap.
  • Collectie. Kaap Skil verzamelt, documenteert en beheert objecten die binnen haar werkterrein vallen.
  • Banden met het dorp. De (oud-)bewoners van Oudeschild zijn onderdeel van het verhaal. Kaap Skil onderhoudt daarom een nauwe band met de dorpelingen en betrekt ze als vrijwilliger of bezoeker.
  • Onderhoud en behoud van de Rijksmonumenten op het museumterrein.

“Bezoekers ontdekken dat Oudeschild in de Gouden Eeuw de belangrijkste ankerplaats ter wereld was.”